De grootste vraag waarmee beleggers momenteel worstelen, is of de economie een combinatie van hoge rente en de hoogste inflatie in decennia kan verdragen, en of we afstevenen op een recessie.

Voor veel werknemers en bedrijven is dit een cruciale vraag. Maar Binky Chadha, hoofdstrateeg bij Deutsche Bank, zegt tegen Insider dat het antwoord op deze vraag, louter vanuit beleggingsoogpunt, minder cruciaal is dan het lijkt.

Voor alle duidelijkheid: Chadha verwacht dit jaar geen recessie. Wel zullen aandelen de komende twee maanden beweeglijk zijn, zegt hij, omdat beleggers nog onzeker zijn over de economie. In deze periode zullen aandelen dan ook eerder dalen dan stijgen.

Hij adviseert speculanten om cyclische aandelen, zoals energiebedrijven en banken, te kopen, als ze verwachten dat de economische groei weer zal aantrekken.

"Wij denken dat de dalende markt een paar maanden zal aanhouden, maar onze visie is dat we niet in een recessie terechtkomen", aldus Chadha. "En als we geen recessie krijgen, kan de markt historisch gezien in principe zijn vorige piek in ongeveer vier maanden weer bereiken."

Dat is de gedachte achter zijn eindejaarsdoel van 4.750 punten voor de brede, Amerikaanse S&P 500-index. Dat komt neer op een stijging van meer dan 15 procent vanaf het huidige niveau.

Daarmee keert Chadha zich tegen de verwachtingen van veel kenners, die doorgaans uitgaan van een vertragende groei en wankele rendementen voor aandelen.

'Recessie of niet, aandelen veren weer snel op'

"Veel mensen zijn verbaasd over ons standpunt dat als er geen recessie komt, de markt meteen zal terugveren", zegt hij. Hij stelt dat het aantal koopposities in aandelen, vooral bij grote institutionele beleggers, momenteel erg laag is, omdat de Amerikaanse centrale bank in wezen heeft aangegeven dat er een recessie op komst is.

Maar als de marktvolatiliteit afneemt, zullen die beleggers hun posities weer moeten opbouwen.

"Als de VIX [de volatiliteitsindex, red.] begint te dalen, gewoon omdat er geen nieuw slecht nieuws is, zullen ze gedwongen worden om te kopen", zegt hij, eraan toevoegend dat dat in feite is wat er eind 2018 gebeurde.

Vier jaar geleden crashten aandelen vanwege de angst voor stijgende rentes, een zwakkere economie en handelsspanningen. Maar de economie is nooit in een recessie beland en de aandelen veerden al snel weer op.

"Het geeft veel vertrouwen dat als we gelijk hebben en er geen recessie komt, de markt opnieuw zal stijgen", aldus de beleggingsstrateeg.

Anderzijds zou de S&P 500-index volgens Chadha bij een recessie met ongeveer 27 procent kunnen dalen tot 3.000 punten. Hij adviseert beleggers om koopposities in te nemen op aandelen die goed presteren tijdens een economische neergang en wat extra voordeel te behalen door shortposities in de benchmarkindex in te nemen, als ze ervan overtuigd zijn dat er een recessie op komst is.

Maar Chadha zegt ook dat recessies, hoe belangrijk ze ook zijn, meestal van korte duur zijn en dat de aandelenmarkt vaak sterk terugkomt nog voor de economische neergang voorbij is.

Een recessie duurt historisch gezien 11 maanden

"Een typische recessie duurt ongeveer 11 maanden, en de typische recessie is misschien een beetje lang voor wat er nu in de VS aan de hand is", zei hij. "Het is heel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat aandelen halverwege een recessie een dieptepunt bereiken." Ongeveer zes maanden later zijn ze volledig hersteld, aldus Chadha.

In dat geval zou de S&P 500, als deze tot ongeveer 3.000 daalt, een jaar later weer op het hoogtepunt van begin 2022 staan.

Er is nog een meevaller bij een mogelijke recessie: Chadha denkt dat economische cycli sneller verlopen, zoals de huidige cyclus lijkt te doen. In combinatie met de sterke balansen van huishoudens en de gemiddelde kredietverlening aan bedrijven, zou dat de weg kunnen banen voor een sneller herstel, zegt hij.

Lees meer over de beurs: